Ouders en communicatie

Ouders en voetballende kinderen

Bestuur, trainers, begeleiders, terreinverantwoordelijke …. Iedereen helpt mee aan de sportieve opvoeding van de kinderen. Omgekeerd, kinderen moeten ook kunnen terugvallen op hun ouders, interesse naar de voetbalprestaties van het kind, de (tijdige) aanwezigheid op wedstrijden (en trainingen) werkt stimulerend op de kinderen. Een perfecte communicatie tussen ouders, trainers en bestuur is dan ook een noodzaak. Ouders zijn de eerste en beste supporters. We rekenen erop dat alle ouders zich dan ook waardig gedragen voor, tijdens en na de wedstrijden.
Een aantal aandachtspunten op een rijtje:
- Ouders mogen en moeten hun zoon/dochter, hun team aanmoedigen, echter niet coachen. Die taak hoort exclusief de trainer toe.
- Men wordt verondersteld alle spelers aan te moedigen, niet alleen eigen kind of alleen de beteren.
- Enthousiasme en positieve belangstelling tonen voor de sportieve prestaties van zoon/dochter. Leer echter ook relativeren zowel bij euforie als bij teleurstellingen.
- Probeer na de match positieve vragen te stellen, veeleer dan de normale vragen “en heb je gewonnen”, of “hoeveel goals heb je gemaakt?

  • “hoe heb je gespeeld?”
  • “was het leuk?”
  • “heb je iets bijgeleerd?”
  • “hoe heb je de match ervaren?”
  • “wat was je mooiste moment? “

- De scheidsrechter, tegenspelers en andere supporters met respect behandelen. Zeker niet in discussie gaan.
- Niet meedoen aan negatieve kritiek in het openbaar, bespreek eventuele problemen eerst met de verantwoordelijke trainer
- Stimuleer uw kind tot het bijwonen van alle trainingen, leer uw kind zich persoonlijk af te melden bij de trainer, indien het niet kan komen trainen. Hou er in uw familieplanning zo mogelijk rekening mee dat uw kind op de trainingen en wedstrijden wordt verwacht.
- Gelieve de sportkledij van uw kind te naamtekenen
- Ouders van nieuwe spelers zijn potentiële nieuwe medewerkers voor de club. Wie belangstelling toont om een functie op te nemen binnen de club wordt met open armen ontvangen.