KFC Poperinge VZW | Ouderdomseweg 5, 8970 Poperinge | BTW BE 0428.755.341


Sociale Cel


Het invoeren van een sociale cel in het jeugdvoetbalgebeuren is een zeldzaamheid in voetballand. Door de oprichting van een specifieke sociale structuur illustreert KFC Poperinge zijn heel nauwe betrokkenheid met zijn spelers, ouders, supporters, .... en bestuursleden.

Voetbal in KFC Poperinge is geen doel op zich. De jeugdwerking van KFC Poperinge ziet voetbal ook als een fantastisch middel om jongeren o.a. sociale vaardigheden aan te leren. Samen met de ouders zijn onze trainers, afgevaardigden en begeleiders eveneens verantwoordelijk voor de opvoeding van onze spelers. We denken dat niemand ons zal tegenspreken wanneer we zeggen dat 'opvoeding' een boeiende, leerrijke, uitdagende, maar vermoeiende taak is'.

Daarom vindt KFC Poperinge het heel belangrijk dat mensen die betrokken zijn met onze club hiervoor de handen in elkaar slaan. Binnen onze sociale cel hebben we bijv. aandacht voor het zich goed voelen van de jongeren binnen hun team, voor de onderlinge communicatie en samenwerking tussen trainer en speler, het zich goed voelen op en naast het veld, is er expliciete aandacht voor het naleven van afspraken en reglementen, leren we kinderen verantwoordelijkheid opnemen,...

Voor jeugdvoetbaltrainers en begeleiders is dit alles geen te onderschatten taak. De ondersteuning van onze sociale cel creëert daarom extra mogelijkheden en zorgt voor een sportief klimaat waarin kinderen en jongeren zich als mens optimaal kunnen ontwikkelen.

De sociale cel richt zich niet enkel naar de jeugdvoetbaltrainers.  Ouders en spelers kunnen er met al hun vragen terecht:

  • je voelt je niet meer goed binnen het team
  • ouders zien dat hun zoon/dochter niet meer graag gaat voetballen
  • je wordt gepest binnen de club
  • je hebt problemen met de didactische en persoonlijke aanpak van de trainer(s) en begeleiders
  • je voelt je niet goed in je vel je hebt het gevoel er niet meer bij te horen
  • de motivatie van je zoon/dochter staat op een laag pitje
  • er is sprake van psychische klachten ( hoofd- en buikpijn ) wanneer uw zoon / dochter naar de club moet
  • ...

KFC en Spectrum samen voor meer ‘mentaal welzijn’

Bij veel voetbalclubs en jeugdtrainers blijft de ‘psychische weerbaarheid’ van hun spelers vaak onderbelicht. Nochtans is het mentale aspect voor jonge voetballers even belangrijk als de fysieke paraatheid. Via een structurele samenwerking met Spectrum, een multidisciplinaire praktijk,  zet KFC volop in op meer mentaal welzijn binnen de club. Spectrum wordt het eerste aanspreekpunt voor spelers die moeilijkheden hebben met sociale vaardigheden of die geconfronteerd worden met onder meer pestgedrag en faalangst.* Via specifieke opleidingen rond feedback geven, groeigericht bekrachtigen en ‘talentgedreven’ coachen, trekt de club ook zijn jeugdtrainers mee in bad. KFC toont met dit initiatief dat het niemand aan de zijlijn wil laten staan. Later volgt nog meer concrete informatie over dit project.

*de keuze voor Spectrum is voor spelers (en ouders) steeds vrijblijvend.

Ouders, spelers, ... en supporters die hieromtrent vragen hebben of een concrete situatie willen aankaarten, kunnen contact opnemen met onze verantwoordelijke van de sociale cel ( Tom Vandenbussche - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ). Iedere melding wordt met respect en vertrouwen behandeld.

© KFC Poperinge | Ontwerp Web-ITC